Ordningsregler för Aspviks koloniträdgårdsförening

Fastställda på årsmötet 2005-04-23

Reviderade på uppdrag av årsmötet 2007-04-14, 2009-04-18 och 2011-04-16

 

Detta är regler för att underlätta samvaron och främja trivseln inom Aspviks koloniträdgårdsförening. De är antagna på årsmötet 2005.

 

TRAFIK

 

Trafik med motorfordon är bara tillåten fram till områdets parkeringsplatser. Endast där får du parkera ditt motorfordon.

 

Trafik längre in i området får bara förekomma om det är nödvändigt för lastning och lossning.

 

Inom området får du köra högst 10 km.

 

Du får inte köra in i området med tyngre fordon än personbil. Tyngre fordon kan tillåtas undantagsvis när vägarna har god bärighet.

 

För att räddningsfordon och andra ska komma fram måste du, tillsammans med dina grannar, hålla en vägbredd om minst 3,5 m. Inga trädgrenar får sträcka sig ut över vägen upp till 4 m höjd.

 

Yttre bommarna ska vara låsta året runt.

 

AVFALL

 

Anordningarna för och omhändertagande av sopor ska följa renhållningsföretagets och miljö- och hälsoskyddsnämndens bestämmelser. DET ÄR NÖDVÄNDIGT ATT VAR OCH EN FÖLJER BESTÄMMELSERNA OCH SOPSORTERAR. Det bidrar till en god ordning kring soptunnor och toaletter samt håller kostnaderna nere.

 

Soptunnorna är avsedda för köksavfall. INTE FÖR GROVSOPOR. Dessa transporteras från området på eget ansvar.

 

”Pottor” skall tömmas och rengöras på särskild upprättad tömningsstation vid toalettbyggnaderna.

 

HUSDJUR

 

Hundar får inte gå lösa inom det gemensamma föreningsområdet.

 

Hundägare är skyldig att plocka upp efter sin hund.

 

Kamphundar är inte tillåtna inom vårt koloniområde. Enligt Svenska Kennelklubbens definition är det en hund som kan användas för hundslagsmål (typ amerikansk pitbullterrier, amerikansk staffordshireterrier, staffordshirebullterrier och bullterrier eller korsningar av dessa).


TOMTER

 

Din tomt och dina anläggningar ska hållas i vårdat skick. Uppstår tvist om detta, bestämmer styrelsen vad som är vanvård. Se i övrigt arrendekontrakt §9b.

 

Staket mot vägen får inte vara högre än 1 m. Staket eller häck mellan tomterna ska du komma överens med din granne om. Häcken får dock ej överstiga 2 m.

 

Om du planterar buskar eller träd, tänk på att de växer sig stora. De får inte inkräkta på din grannes tomt eller på vägen.

 

Var och en håller efter området kring den egna tomten. Väghalvor som utgör gräns mot kolonilotten rensas från ogräs.

 

ALLMÄNT

 

Visa hänsyn när det gäller buller och oväsen som kan störa din omgivning, särskilt kvällstid.

 

Var rädd om föreningens anläggningar och var sparsam med vatten. Det är vi själva som får betala. Biltvätt, lek med vatten vid vattenposter och liknande är förbjudet inom området.

 

Husvagnar/husbilar får inte införas i området. Gäster med husvagn/husbil får stå på parkeringar under kortare perioder.

 

Är du tveksam om vad som gäller i olika sammanhang, t ex beträffande något du planerar på din tomt, eller hus, så kontakta styrelsen innan du sätter igång. Bygglov söks hos kommunen. Byggstart söks hos styrelsen. Placering av växthus, lekstuga och kappsäck ska anmälas till styrelsen.

 

De som har kamin ska lämna sotningsintyg till styrelsen var åttonde år.

 

Varje kolonimedlem ska delta i minst en arbetsdag per år samt fullgöra sin städvecka (enligt §4 i stadgarna och §4 i arrendekontraktet).

 

Var och en ska hålla rent efter sig vid dusch och toalettbesök, samt stänga av kranar och släcka lyset.

 

Hyr du extra odlingslott ansvarar du för att den odlas och i övrigt vårdas, annars förlorar du rätten till den.


VATTEN

 

Vatteninstallationen med kommunalt vatten på varje kolonilott (PEM-slang och vattenkran) är föreningens egendom och får inte bytas ut, flyttas eller på annat sätt påverkas av den enskilde kolonisten.

 

Vill du dra egen vattenledning vidare på tomten går det bra om du tänker på följande:

 

Sommarkoppling:

·       Koppla vidare med en Gardena-koppling och en armerad trädgårdsslang av bra kvalitet som absolut inte får skarvas. Hela denna installation skall vara ovan jord och tas bort av kolonisten innan föreningen stänger av vattnet på hösten.

 

Koppling till en annan fast installerad vattenavstängning på kolonilotten:

·       Koppla vidare med en PEM-slang. Anslutningen till föreningens installation ska utföras enligt den modellkoppling som finns anslagen på styrelsens anslagstavla vid expeditionen. Kolonisten svarar för materialkostnaderna men arbetet skall utföras eller godkännas av föreningens vattenansvarige. Arbetet utförs när vattentrycket är avstängt.

 

Om du lämnar koloniområdet skall du stänga föreningens kran, och om du har gjort permanent vidarekoppling, stänger du också den kranen.

 

Tänk på att vid frostrisk under vattensäsongen skydda vattenkranen på din tomt med någon typ av isolering, t ex ett tygstycke som du virar runt kranen. Har du en egen vattenanslutning som är vidarekopplad efter föreningens kran ska du skydda även den kranen och demontera ventilen.

 

Det är inte tillåtet att vattna med spridare från det kommunala vattnet.

 

 

 

 

 

 

.